Monday, July 26, 2010

Menteri yang bodoh cuba memperbodohkan rakyat

 nohomar_369298301 Akibat marah dituduh berak ditengah jalan maka dia menyepak dengan kakinya tahi yang ditinggalkan. Malang sekali tahi itu jatuh tepat kemukanya. Begitulah gambaran yang terjadi pada puak-puak Umno ini.

Tidak cukup dengan itu menterinya DS Noh Omar dalam ‘ceramahnya’ mendakwa keuntungan yang diperolehi oleh kerajaan PR melalui hasil jualan pasir yang meninggkat akan digunakan bagi menghadapi pilihanraya ke-13 nanti. Barangkali itulah sebabnya semasa BN berkuasa cukai pasirnya sentiasa dikekalkan dibawah RM 5 juta sahaja.Kecualilah kalau yang mendengar ceramahnya tidak berfikir menerima bulat-bulat kebodohan pemimpin mereka.

Mungkin dia sedar angka-angka ini:-

 

TAHUN 2005 2006 2007 2008 2009 JUN 2010
KEUNTUNGAN 3.4 JUTA 4.37 JUTA 4.29 JUTA 8.17 JUTA 13.76 JUTA 15.3 JUTA

 

telah membuktikan bahawa :-

1. Tuduhan yang dilemparkan oleh TPM Mahyuddin bahawa kerajaan PR Selangor tidak cekap adalah tuduhan liar dan tidak bertanggung jawab.

2. Kroni-kroni Umno sememangnya terlibat dalam aktiviti curi pasir dengan meninggalkan sedikit cukai bagi mengaburi mata rakyat.Kekayaan sebahagian besar daripada mereka berpunca dari hasil pasir dengan sokongan dari industri pembinaan yang rancak di Lembah Kelang.

3. Dasar- dasar kerajaan PR Selangor yang dilaksanakan oleh KKSB telah menyebabkan sumber kewangan kroni-kroni Umno yang menggunakan nama ‘usahawan Melayu’ telah terjejas

4. Keuntungan cukai dari pasir mampu dipertingkatkan jika mendapat kerjasama dari semua pihak (termasuk kerajaan persekutuan) dan pertambahan cukai itu dapat dinikmati bersama oleh rakyat.

5.Kejayaan kerajaan PR melaksanakan manifestonya. Dalam agenda MES (Merakyatkan Ekonomi Selangor) antaranya rakyat negeri Selangor berpeluang menikmati bekalan air percuma(utk 20 meter padu pertama) dan Skim Mesra usia Emas(RM 2500 untuk semua warga emas) dimana pembiayaannya berpunca sebahagian besarnya dari kutipan cukai pasir.

Cuma agak terkilan disebabkan masalah perundangan kita terpaksa menunggu sehingga tahun depan 2011 untuk mengambil tindakan yang sama pada kontraktor sampah yang sebahagian besarnya adalah kroni-kroni Umno. 

No comments: