Monday, July 12, 2010

MEDIA YANG TERSEPIT

Disebalik harok pikuk media Suara Keadilan, Harakah dan barangkali Roket dikenakan tindakan pengantungan kerana beberapa syarat ketat yang sengaja ditimbulkan. Jualan akhbar perdana lain tetap ditakuk lama. Tidak meningkat. Bahkan dalam satu pertemuan dengan wartawan dari akhbar Sinar kami diberitahu jualan mereka mula merosot. Selepas PRU12 jualan di Selangor melebihi 70 ribu naskah sehari. Pendekatan akhar Sinar yang bertemakan Telus dan Tulus berjaya memikat pembaca. Suara dari Pakatan Rakyat sesekali keluar berselang seli dengan BN barangkali dianggap sebagai idealis untuk semua rakyat.

Perubahan mula terasa diawal 2010 bila berita-berita sedikit demi sedikit puak UMNO mendominasi dada akhbar Sinar. Berita-berita mengenai kegiatan ADUN Pakatan Rakyat berkurangan. Ekoran dari itu berbagai persepsi timbul. Adakah pemberita mempunyai hubungan yang 'akhrab' dengan pemimpin UMNO sehingga semua aktiviti ADUN PR tidak mempunyai nilai Telus dan Tulus? Atau lebih teruk ada 'suara dari putrajaya' yang menghalang idealis mereka?

Kesan mula terlihat dikedai-kedai menjual akhbar. Kalau dulu jam 12 tengah hari melihat akhbar Sinar berbaki jarang sekali. Jualan akhbar mereka merosot (30K sehari pun susah nak dapat-itu yang difahamkan). Lalu siapa yang sebenarnya tersepit?

No comments: