Wednesday, February 23, 2011

CERITA KELING KARAM DI MELAKA

Sewaktu sedang makan di Jeti Bot Pernu, Melaka ada cerita menarik untuk dikongsi bersama. Cerita keling karam. Ceritanya begini.

Pulau Besar ni dulu lagi dijadikan tempat untuk membayar niat. Maka nak jadi cerita adalah serombongan mamak(mungkin dari KIMMA kot) mengunjunginya. Dalam pelayaran ke Pulau Besar itu ribut secara tiba-tiba melanda. Bot yang mereka naik terolang-aling kuat menyebabkan penumpangnya semua kecut perut.
Dalam keadaan panik itu seorang mamak berkata.”Saya kalu selamat kalu potong lembu buat kenduri.”

Kata-kata mamak itu didengar antara endah tidak kerana masing-masing dalam keadaan panik dilambung ombak di tengah lautan. Bot yang dipandu terus menghampiri lebih dari separuh perjalanan. Ombak masih bergelora namun ada kelegaan dikalangan penumpang bila dataran Pulau Besar semakin jelas kelihatan.

Sekali lagi mamak yang sama berkata,”Saya kalu selamat sampai potong kambing buat kenduri.”

Sebagai mana janji yang pertama tadi semua penumpang tidak memperdulikannya. Bot semakin menghampiri pantai namun tempat pendaratan yang biasa digunakan terlalu bahaya untuk dihampiri. Pemandu bot yang berpengalaman mengambil keputusan untuk mendarat jauh dari tempat biasa. Ini menyebabkan semua bot terpinga-pinga kenapa pemadu bot tidak terus mendarat kerana daratan Pulau Besar sudah jelas dihadapan mata.

Menjangkakan ada masalah pada bot berkenaan mamak yang sama berkata,”Kenapa aya tara sampai? Saya kalu selamat mau buat kenduri potong ayam.”

Akhirnya pemandu bot berjaya mendaratkan penumpang di pantai.  Sauh dijatuhkan dan semua penumpang bergegas keluar bersama barangan yang dibawa mereka.  Air laut separas pinggang diharungi oleh seorang lelaki dewasa yang terjun awal membantu mengikat tali bot pada sebatang pokok besar berhampiran pantai. Tangga kayu lantas diturunkan agar memudahkan penumpang lain menurunkan barang dan tidak perlu mengharungi air laut yang berombak besar.

Setelah semua penumpang bot turun, pemandu bot memeriksa keadaan bot dan bila telah berpuas hati dengan keadaan botnya dia memeriksa dan mengemaskan ikatan tali bot berkenaan. Azan Zohor yang berkumandang di surau berdekatan mengamit pemandu bot membersihkan diri menyahut seruan penciptaNya. Selepas solat dan doa kesyukuran dipanjatkan beliau perlu menyahut panggilan ‘perutnya’. Semasa perjalanan menuju gerai berhampiran beliau terserempak dengan penumpang mamak yang bising tadi.

“Bila aya mau buat kenduri?” soalnya pendek memandangkan beria-ia benar mamak tadi mencanangkannya.

“Cit mana ada,”mamak tadi dengan sungguh menjelaskan.

Pemandu bot hanya mampu tersenyum mendengar jawapan mamak tadi.

Cerita ini mungkin dapat dikaitkan dengan PRK Merlimau dan Kerdau. Janji pembangunan jutaan ringgit ditaburkan. Entah jadi atau tidak. Bila umpan sudah mengena dan kemenangan sudah dicapai harga minyak menanti untuk dinaikkan. Ingat Galas, ingat Tenang. Rakyat menerima ‘hadiah’ kenaikkan harga minyak dan barangan keperluan selepas kemenangan BN.

No comments: