Thursday, June 9, 2011

BAB MUNAKAHAT ANTARA UST. AZIZAN MB KEDAH & DS NAJIB PM MALAYSIA.

Sedang menikmati sarapan di Pasar Bandar Baru Bangi yang harga tea tariknya masih satu ringgit. Khusyuk mendengar seorang tua bekas tentera bercerita.

Berita DS Najib PM kita ingin berbesan dengan orang Kazakstan mula digodam oleh Dr Zulkifly Ahmad MP Kuala Selangor. Dia persoalkan DS Najib pergi Kazakstan tu atas urusan peribadi atau urusan kerajaan kerana ada gossip mengatakan bahawa DS Najib membawa misi pertunangan anaknya yang baru sahaja konvo dari universiti  di Amerika dengan anak bangsawan Kazakstan- dengar cerita anak sultan. Berita ini disahkan oleh KJ (Khairy Jamaluddin) Ketua Pemuda Umno samada secara sengaja atau tidak melalui twitternya (pakcik sampai la nie tak tau apa binatang twitter ni).

Tang nak kawin walaupun diperingkat antarabangsa pakcik tak komen apa-apa. Lantak pilah bak kata orang macam pakcik ni enggang sama enggang, pipit sama pipit mana boleh terbang bersama. Tapi yang pakcik nak komen ini ialah ketika krisis harga barang naik ini patutnya pemimpin yang berjiwa rakyat memberikan contoh teladan berjimat cermat macam yang selalu depa cakap tu- rakyat didahulukan pencapaian diutamakan.

Jadi pakcik nak komen sedikit. Yang pertama belanja pergi Kazakstan tu siapa bayar? Yang kedua dalam rombongan tu pegawai kerajaan sahaja ke atau ada keluarga DS Najib ikut sama. Jangan jadi cerita macam Khir Toyo buat lawatan ke Disneyland habis satu rumah dia bawa termasuk pembantu rumah Indonesianya. Lepas tu claim duit rakyat Selangor. Yang ketiga pakcik nak komplain ialah ye lah kita ni orang melayu yang pentingkan adat. Jadi adat melayu yang datang meminang ni mestilah orang lelaki. Jadi pakcik konpius anak DS Najib ni yang nak kawin tu lelaki atau perempuan?

Sejahil-jahil pakcik ni ingat juga cerita Khalifah Umar Abdul Aziz dengan keluarganya. Masa anaknya jumpa dia tanya dulu nak bincang pasal keluarga atau pasal negara. Kalau pasal keluarga tupp… lampu minyak dipadamkan sumbunya kerana kata dia minyak dalam pelita tu dari duit rakyat.

Macam tu lah pemimpin yang berjiwa rakyat. Yang tu jauh…  kita tengok yang depan biji mata kita. Hari tu Ust Azizan kahwinkan anaknya pakcik pergi. Dia ni Menteri Besar Kedah kalau nak kahwinkan anak di Kedah semua beres. Jamuan dan tempat majlis jangan ceritalah boleh buat besar-besaran kat hotel pun boleh kat dewan mana pun boleh. Belanja kalau betul la satu kupang pun tak payah keluar. Sat nanti tokey catering sponsor makan. Tokey hotel sponsor tempat. Tokey butik sponsor baju dan pelamin. Tokey printing macam hang jangan cakap la.

Tapi dia buat majlis kahwin tu kat sini (Sg. Merab)  kerana apa? Kerana nak kahwinkan anak ni hukumnya wajib. Takut nanti benda wajib bercampur dengan syubahah lain jadinya nanti.

Perbualan dengan pakcik tu berakhir bila puntong rokok kretek yang kuhulurkan tadi dah tak berasap lagi. Tea tarik yang biasa berharga seringgit menjadi dua kerana aku belanja dia minum sekali. Harga ‘ceramahnya’ tadi beratus kali ganda daripada  harga tea tarik yang dinikmati bersama.

(Komen aku : Kira okay juga pakcik ni dibandingkan dengan segelintir pensyarah disini. Nama sahaja belajar tinggi tapi otak tak berfungsi)

No comments: