Monday, May 14, 2012

10 punca utama UMNO Selangor akan kalah lagi dalam PRU 13.


10 punca utama UMNO Selangor akan kalah lagi dalam PRU 13.

http://jomkitabaca.files.wordpress.com/2012/05/nohomar_sun.jpg?w=219&h=170Hasil prbincangan dengan rakan-rakan dari UMNO, 10 kesimpulan boleh dibuat
1. UMNO Selangor berpecah teruk dan tak bersatu
Ini dapat dilihat jelas dengan pergeseran utama Noh Omar dan Khir Toyo. Ia termasuklah pergaduhan di peringkat bahagian yangt ak pernah selesai.
2. UMNO Selangor tidak ada susuk pemimpin untuk menyatukan mereka
Kesetiaan UMNO Selangor pada hari ini hanya dapat dilihat pada Najib. Lepas Najib habis lawatan kerja ke Selangor , semua pimpinan UMNO Selangor kembali kepada keadaan asal iaitu bercakaran sesama sendiri.
3.Pemimpin utama UMNO Selangor menghadapi masalah persepsi burok rakyat
Noh Omar – persepsi burok sebagai seorang yang angkuh dan lagak gangster
Satim Diman – persepsi burok sebagai seorang yang suka main golf dari lawat kawasan dan skandal ‘land-grabbing’.
Khir Toyo – Dipenjara setahun membuktikan kebenaran serangan Pakatan kepada beliau
4. Calon MB Selangor dari UMNO Selangor masih samar dan tidak jelas
Strategi untuk tidak menamakan calon MB Selangor oleh UMNO Selangor dipikir baik oleh BN Selangor kerana tidak mahu mendedahkan awal calon supaya tidak diserang oleh Pakatan Rakyat. Tapi kalau diikut sentimen pengundi Selangor pada waktu ini , rakyat Selangor mahu tahu siapa yang bakal teraju negeri terkaya ini kalau bakal calon MB itu dari UMNO Selangor.
Strategi tidak mahu menamakan calon MB UMNO Selangor adalah satu strategi bangang.
5. Mencalonkan tokoh korporat sebagai MB UMNO Selangor adalah satu tindakan yang akan menimbulkan kemarahan di kalangan akar umbi UMNO Selangor
UMNO Selangor tidak perlu terhegeh-hegeh untuk mengikut rentak Pakatan Rakyat yang memiliki Menteri Besar seorang tokoh korporat berjaya.
Masalah UMNO Selangor adalah , kesemua tokoh GLC yang disebut-sebut itu sudah rosak teruk imej mereka. Semua adalah tokoh-tokoh penyamun dan penyangak.
5. Meletakkan YB Mat Zain sebagai tokoh untuk mengepalai BN Selangor adalah satu tindakan bangang
Selepas desas-desus bertiup kencang kononnya Rozali Syabas nak jadi calon MB , Najib meletakkan Zin Badak sebagai tokoh untuk kepalai serangan kepada Pakatan Rakyat Selangor.
Pertama , isu YB Mat Zain merapu. Itu isu nasional yang sebenarnya rakyat Selangor tak ambil peduli. Itu bukan isu utama. Rakyat Selangor ambik kesah isu tempatan.
Kedua , YB Mat Zain  kalaupun masih belum ada persepsi burok terhadap beliau , namun dia memilik susuk yang lemah dalam kepimpinan.
YB Mat Zain  ini pemimpin play-safe yang tidak kelihatan karismanya.
Tidak lain macam seorang engineer bersara yang ada syarikat konsultan nak cari projek.
6. Menggunakan Hasan Ali sebagai pencacai untuk menarik undi bagi UMNO Selangor akan memakan tuan satu hari nanti
Noh Omar kurang selesa dengan roadshow Hasan Ali. Kalau diikutkan impak, sebenarnya roadshow Ezam Mat Nor dulu di Selangor lebih tinggi kehadiran rakyat Selangor.
7. Ketua Pemuda UMNO Selangor lemah dan tidak buat kerja
Ku Salleh ini kawan lama aku dan aku kenal rapat. Kalaupun malaon ni masih tercari-cari siapa la dok bagi info ke Tawan Malaysia ni.
Ku Salleh ada skandal yang masih belum terdedah.  Dia ni tidak reti berpidato dan jarang buat kerja. Ku Salleh juga tidak dapat sokongan banyak Ketua Pemuda.
8. UMNO Selangor gagal memahami isu yang dekat dengan Rakyat Selangor.
Aku tak tahu la sapa think-tank untuk UMNO Selangor. Yang aku pasti strategi dan gerak politik UMNO Selangor macam jamban.
UMNO Selangor seakan lemas dalam politik baru bawaan Pakatan Rakyat. Selagi UMNO Selangor angkuh dan perasan pandai selagi itulah UMNO Selangor akan terus mampos.
9. Pengaruh Khir Toyo yang cukop menebal dalam UMNO Selangor dan apabila tindakan Khir Toyo cuba sabotaj dengan tidak aktif langsung membantu UMNO Selangor.
Antara punca UMNO Selangor tumbang nanti adalah apabila Khir Toyo tidak akan membantu UMNO Selangor untuk meraih kemenangan.
Khir Toyo sangat terkesan setelah dikhianati rakan sendiri dalam perjuangan. Jangan remehkan pengaruh besar Khir Toyo dalam UMNO Selangor.
Kalau orang kata Khir Toyo dah takde duit nak dana jenteranya adalah satu kesilapan besar , beliau ada ribuan hektar tanah kelapa sawit di Sabah yang bernilai jutaan ringgit untuk fund pergerakan beliau.
Dana yang dimiliki oleh Khir Toyo jauh lebih besar dari tabung pilihanraya PKR Selangor yang aku rasa RM 100,000 pun tak sampai.
10. Penunjuk aras kepada kejayaan UMNO Selangor merampas Selangor adalah cukop mudah ; selagi mana MCA Selangor dan MIC Selangor masih di tahap ini.
Adun Sg Pelek pun belum tentu dapat pertahankan kerusi PRU 13 ni.
Apa langkah proaktif yang wajib diambil UMNO Selangor ?

No comments: